perjantai 7. kesäkuuta 2013

Ruukkuun ja kompostiin


Tällaisia ovat hieman yli yksivuotiaat Opuntia ficus-indican taimet, joita on kasvatettu ilman lisävaloa helsinkiläisen keskuslämmitysasunnon itäikkunalla, melko satunnaisella kastelulla. Koon voi päätellä ruukuissa olevista cocktail-tikuista. Eivät mitään kaunokaisia, mutta omalla tavallaan kiintoisia eliöitä. Luonnossa opuntiat ovat aggressiivisia rikkaruohoja, eivätkä ne näytä vaativan kovin paljon ruukkukasveinakaan. Tilanahtauden vuoksi heikoin lenkki (kiemurainen yksilö keskellä) sai nyt lähteä kompostointimatkalla, jäljelle jäi kaksi.


Ihmeellistä on tuo uusi taimi, joka näkyy yhden opuntian juurella. Tuo siemen on siis muhinut mullassa yli vuoden ja kuivunut pienessä, lasittamattomassa saviruukussa lukuisia kertoja läpikotaisin. Ja nyt se on itänyt. (Ja peräti kahteen kertaa, näissä näkyy olevan yleisesti tupla-alkioita.) Olen yleensä olettanut, että jo puolen vuoden jälkeen itämättömät siemenet voi kirjoittaa ulos toivottomina tapauksian, vaikka muuta väitetäänkin. Ja kuvitellut, että itämisalustan tasainen kosteus on välttämätöntä. Tämä on ensimmäinen kerta kun olen nähnyt näin hitaan itämisen.


Siemenet liotushoidossa.

Ja uutta idätettävää. Unelman (Asparagus plumosus) siemenet tulivat Kiinasta asti. Tämä oli helpoin ja halvin vaihtoehto, kuten nykyään usein on. Posti Kiinasta kulkee yleensä jo parissa viikossa. Kiinalaisten kauppiaiden omintakeiset sähköpostiviestit ja kummalliset kaupanpäälliset tuovat kaupankäyntiin oman viehätyksensä. Näiden siementen mukana tuli bonuspaketti siemeniä. Paketin päällä on yksi sana, "saffron". Mutta ei kai kukaan kasvata krookusta siemenestä? Viljelyohjeet unelmapaketissa ovat vähintäänkin kiinnostavat ja päiväyskin on mennyt umpeen. Siemenet näyttävät oikeilta, kuin pieniltä mustapippureilta. Tätä perinteistä, parsansukuista huonekasvia näkee edelleen kukkakaupoissa, mutta harvakseltaan. Muistan kasvattaneeni unelmaa siemenestä 90-luvulla, kaiketikin onnistuneesti, joskaan en muista, että kasveista olisi koskaan tullut kovin suuria. Silloin siemeniä sai Lasipalatsissa toimineesta Siemen Oy:n myymälästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti