sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Morris ja kaverit

Ompelukone on viettänyt kuuman kesän kaapissa, mutta kangasvarasto on karttunut jonkin verran.

Eilen otin Eurokankaasta mukaan reilun kilon verran Sandersonin Honeysuckle-sisustuskangasta. Noin neljän metrin hyvälaatuinen pala maksoi 31 euroa. Näiden kankaiden normaalihinnat taitavat lähteä 40 eurosta / metri, joten palaa oli vaikea vastustaa. Kuosi on William Morrisin yhtiön tuotantoa ja muistuttaa suosittua Fruit-kuosia: runsaat kukat ja lehdet kiemurtelevat kermankeltaisella taustalla. Suunnittelija on Williamin tytär May Morris, vuonna 1883. Huomattavan yksinkertainen kuosi ei ehkä yllä ihan mestarin itsensä tasolle, mutta varsin viehättävä ja käyttökelpoinen kangas yhtä kaikki. Kuusama oli suosittu kukka viktoriaanisessa taiteessa.


Yksityiskohta kankaasta.

Tästä palasta riittää sitten enemmänkin askarreltavaa. En ole varsinainen Morris-fani, mutta tunnistan kyllä näiden kuosien viehätyksen. Ompeluhommien lisäksi tätä voisi käyttää esimerkiksi laatikoiden päällystämiseen.

Keväällä Lontoon Victoria & Albert -museo myi Morrisin kuosien mukaan kaiverrettuja intialaisia puuleimasimia. Ostin yhden ja tunnistin sen vasta kotona Fruit-kuosin sitruunoiksi (tai sukaateiksi?), vaikka minulla oli aikoinaan Fruit-kuosinen sänkypeitto useita vuosia. Jotenkin ajattelin toiveikkaasti, että tämä esittäisi kaakaopapuja tai edes manteleita. Mutta sukaattisitruunatkin kelpaavat hyvin.


Leimauspinta on käsitelty valkealla värillä.


Nurja puoli.

En tiedä toimiiko leimasin oikeasti kankaanpainannassa, mutta olen hieman harmissani, että tyydyin vain tähän yhteen. Kyseessä oli kaiketi erikoiserä, eikä näitä saa edes museon muutoin runsaasta nettikaupasta.

Eurokangas oli muuten jo vaihtanut pellavapalalaariin villakankaat, ja pellavat oli karkoitettu alalaatikkoon. Ja kesähän on vielä kauneimmillaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti